0592 - 242429

Gebitsslijtage

Gebitsslijtage is een geleidelijk verlies van tandweefsel waardoor tanden en kiezen korter worden. Het is een natuurlijk proces, maar bij sommige mensen gaat het sneller dan normaal.

 

In dat geval spreken we van pathologische slijtage. Eén op de elf mensen heeft er last van.

Hoe ontstaat gebitsslijtage?

Meestal is gebitsslijtage terug te voeren op het voedingspatroon. Met de groeiende consumptie van (kool-)zuurhoudende voeding en dranken is ook het probleem van gebitsslijtage enorm toegenomen. Cola, sportdranken en Breezers zijn funest voor tanden en kiezen, maar zijn nog steeds onverminderd populair.

Gevolgen van gebitsslijtage

Kortere tanden en kiezen zijn niet alleen minder mooi, maar hebben ook een negatieve invloed op de functie van het gebit. Daarnaast kunnen tanden en kiezen gevoelig worden voor warm en koud omdat de beschermende glazuurlaag ontbreekt. Eten wordt lastiger en er breken vaker stukjes van tanden of kiezen af. Bij vergevorderde slijtage kan zelfs kiespijn ontstaan door ontsteking of afsterven van de zenuw in de holte van de kies.

Wat kunnen we eraan doen?

Als de slijtage nog niet zo ver gevorderd is, leggen we de nadruk vooral op preventie. We geven advies over voeding en over de reiniging van het gebit om verdere slijtage te voorkomen. Ernstiger slijtage kunnen we verhelpen door met composiet (wit vulmateriaal) de tand of kies opnieuw op te bouwen. Deze uitgebreide behandeling is pijnloos, duurzaam en geeft mooie resultaten.


Brochure:

Gebitsslijtage - voor en na de behandeling (door tandarts Hoogeveen) Extreme slijtage - Beginsituatie Extreme slijtage - Eindresultaat Afgesleten voortanden Tijdens behandeling slijtage Eindresultaat Opbouw boven- en onderfront met composiet - Voor de behandeling Opbouw boven- en onderfront met composiet - Na de behandeling  (door tandarts Van der Sterren)
Terug naar boven