0592 - 242429

Kaakfysiotherapie

Bij de behandeling van kaakklachten werken wij nauw samen met fysiotherapeute Inge Beenen. Zij is werkzaam bij Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten in Assen. 

 

Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Deze specialisatie richt zich op klachten rondom het kaakgewricht, aangezicht, hoofd en nek. Deze klachten worden ook wel ‘temporomandibulaire disfunctie’ (TMD) genoemd. TMD omvat alle klachten rond de kauwspieren, het kaakgewricht en omliggende structuren. TMD komt bij zo’n 3-15% van de bevolking voor.

Bij welke klachten is kaakfysiotherapie effectief?

Kaakklachten kunnen in het dagelijks functioneren zorgen voor grote beperkingen. Onder kaakklachten worden alle klachten verstaan die te maken hebben met het kauwstelsel. Meestal zijn dit pijnklachten of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond of gewrichtsgeluiden van het kaakgewricht.

 

Kaakklachten hoeven zich niet enkel en alleen in het kaakgebied te uiten, maar kunnen ook zorgen voor nekpijn, hoofdpijn of oorklachten. Dit komt door een duidelijke overlap en samenwerking van de gebieden. Deze overlap vindt plaats op zowel spierniveau als op het niveau van het zenuwstelsel. Naast kaakklachten kunnen dus ook hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus (oorsuizen) en aangezichtspijnen voorkomen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een duidelijke relatie bestaat tussen TMD en verschillende vormen van hoofdpijn zoals migraine en spierspanningshoofdpijn.

 

Een veel voorkomende reden voor het ontstaan van TMD is het mondgedrag zoals het knarsen en klemmen van de kaken. Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Bruxisme kan zorgen voor slijtage aan de gebitselementen, maar ook voor overbelasting van de kauwspieren. Hierdoor kunnen pijn- en vermoeidheidsklachten van deze spieren ontstaan. De pijnklachten in de spieren kunnen zeer lokaal ontstaan, maar deze klachten kunnen ook zorgen voor pijn in andere gebieden. De uitstralingsgebieden bevinden zich eveneens in hoofd-, hals- en nekregio. 

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen? 

De fysiotherapeut kan u helpen bij het beter laten functioneren van het kaakgewricht, de spieren in het kauwstelsel en het realiseren van gedragsverandering omtrent het knarsen en/of klemmen. Bij het eerste contact met de fysiotherapeut vindt er eerst een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek worden de klachten goed in beeld gebracht. Na de intake wordt vervolgens een onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar de hygiëne en eventuele afwijkingen van gebitselementen, maar vooral naar het bewegen van het kaakgewricht en het functioneren van de kauwspieren. Indien noodzakelijk wordt er eveneens lichamelijk onderzoek uitgevoerd van de nek- en schouderregio. Na de intake en het onderzoek wordt de behandeling gestart. Deze kan bestaan uit:

-       Manuele technieken (kaakgewricht of de nek)

-       Spiertechnieken (behandelen van triggerpoints en het rekken van spieren)

-       Gedragsverandering rondom mondgedrag, bruxisme en omgang met 
        de klachten 

-       Oefentherapie en huisoefeningen

 

Vaak gebeurt de behandeling van kaakklachten in een multidisciplinaire setting. Dit houdt in dat er meerdere specialisten of zorgverleners betrokken zijn bij de behandeling. Niet alleen de fysiotherapeut, maar ook de tandarts, kaakchirurg en/of orthodontist zouden een rol kunnen spelen bij de kaakklachten.

 

Nauwe samenwerking

Wanneer u eerdergenoemde klachten ervaart kan uw tandarts/mondhygiënist u naar fysiotherapeute Inge Beenen doorverwijzen. U kunt ook rechtstreeks een afspraak maken bij Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten in Assen. Kijk op de website voor meer informatie.

Kaakfysiotherapeute Inge Beenen
Terug naar boven