0592 - 242429

Kroon & brugwerk

Kronen en bruggen vormen een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Een kroon of brug heeft zo veel mogelijk de vorm en functie van uw oorspronkelijke tand of kies. Ze zien er daardoor mooi natuurlijk uit en u kunt uw gebit weer volledig gebruiken. 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug, bijvoorbeeld als deze door tandbederf te veel was aangetast. Een kroon kan ook een oplossing zijn als u uw eigen tanden niet mooi vindt.

Wat is een brug?

Een brug is een vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer ‘pijlers’. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. De brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen, en een tussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die de open ruimte opvullen.

 

Verschillende soorten bruggen

  • Gewone brug: hierbij bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte;
  • Vrij-eindigende brug: bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies;
  • Etsbrug: de etsbrug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt (soort van vleugeltjes). Een etsbrug is vaak mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn en het wordt met name gebruikt ter vervanging van één of twee tanden.


Brochure:

Wanneer een brug?

Met een brug vult u een open ruimte in uw gebit op. U kunt daardoor beter kauwen en u voorkomt dat uw tanden en kiezen scheef komen te staan of gaan uitgroeien. Ook is er een cosmetisch component: een compleet gebit ziet er mooier uit.

Casus 1 - Voor en na situatie: plaatsing etsbrug Kroon & brugwerk Casus 2 - Na de behandeling met facings en een brug voor de verloren voortand

Onze ervaring sinds 1 januari 2008

2974


Kronen en
bruggen

Kroon & brugwerk
Terug naar boven