0592 - 242429

Kindertandheelkunde

Bij Centrum Mondzorg Rolde werken we met Gewoon Gaaf! Een preventiemethode voor kinderen van 0 t/m 17 jaar. Wilt u ook een gaaf gebit voor uw zoon/dochter en dat hij/zij met een gezonde mond opgroeit? Onder begeleiding van uw mondzorgverlener kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en zijn/haar mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doe je mee?

 

De vrolijke aap Johnny Joker is onze mascotte van Gewoon Gaaf! Meer informatie over Johnny.

 

Update maart 2017: we zijn nu een jaar bezig met Gewoon Gaaf in onze praktijk. Inmiddels doen al 330 kinderen mee met de methode, hebben we verschillende presentaties en poetsinstructies gegeven, zijn er artikelen verschenen in diverse vakbladen en zijn ook RTV Drenthe en EditieNL bij ons op bezoek geweest. We zijn erg blij om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor de mondgezondheid van kinderen, uiteraard blijven we hiermee doorgaan. Bekijk hier het jaaroverzicht van Gewoon Gaaf bij Centrum Mondzorg Rolde.

Wat is Gewoon Gaaf?

Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met zijn/haar mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon/dochter (beginnende) gaatjes in zijn gebit?

Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij u en uw kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu. De methode valt onder de basisverzekering en brengt dus geen extra kosten met zich mee, bovendien wordt uw eigen risico hierbij niet aangesproken. Deelname aan Gewoon Gaaf is geheel vrijblijvend. Meer informatie vindt u ook op de website van Gewoon Gaaf.

 

Voor wie is Gewoon Gaaf?

Gewoon Gaaf is voor alle kinderen van 0 t/m 17 jaar. Dus ook met een gezond gebit kan uw zoon/dochter deelnemen aan deze methode. De tandarts zal u tijdens de (half-)jaarlijkse controle nader informeren over deze methode, u kunt uiteraard ook zelf meer informatie hierover aanvragen. Mocht u besluiten om deel te nemen, dan ontvangt uw zoon/dochter een cadeautasje met onder andere een Johnny Joker leesboekje, poetssticker, folder en een spelletjesboek (voor de jongste kinderen) of een bidon (voor de oudere kinderen).

 

Waarom Gewoon Gaaf?

In de zomer van 2015 hebben wij middels een enquête onderzoek gedaan naar de interesse onder ouders in de mondgezondheid/-verzorging van hun kind(eren). Hierbij beoordeelden alle ouders het belang van de mondgezondheid van hun kind(eren) met een 7 of hoger, waarbij 68% met het cijfer ‘10’ aangeeft dit ontzettend belangrijk te vinden.

 

Daarnaast is er een duidelijke trend waar te nemen in de toename van het aantal gaatjes in kindergebitten. Hieraan is de afgelopen tijd veelvuldig aandacht besteed in de pers, een aantal van deze nieuwsberichten vindt u hieronder:

Als mondzorgcentrum willen wij hier graag op inspelen en omdat voorkomen beter is dan genezen, starten wij met deze nieuwe preventiemethode voor kinderen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De Gewoon gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62%). Meer informatie over de wetenschappelijke achtergrond vindt u hier.

 

Johnny Joker
Johnny Joker is de mascotte van Gewoon Gaaf bij Centrum Mondzorg Rolde! In het boekje 'Johnny Joker houdt zijn kiezen op elkaar' legt deze vrolijke aap uit waarom het zo belangrijk is om goed je tanden te poetsen. Ieder kind dat deelneemt aan deze methode ontvangt dit leesboekje en een leuke poetssticker. Klik hier voor meer informatie over Johnny Joker.

 

Gewoon Gaaf bij ons in de praktijk - in de pers

Klik hier voor het nieuwsitem van RTV Drenthe over Gewoon Gaaf bij ons in de praktijk - maart 2016

Klik hier voor het artikel gepubliceerd in Dentista Magazine - juni 2016
Klik hier voor het artikel gepubliceerd op Medisch Ondernemen - juli 2016

Klik hier voor het artikel gepubliceerd in Nederlands tandartsenblad - oktober 2016

Klik hier voor het artikel gepubliceerd in TandartsPraktijk - december 2016

Klik hier voor het nieuwsitem van EditieNL over kindertandheelkunde - december 2016

Kindermethode Gewoon Gaaf! Kindermethode Gewoon Gaaf! Kindermethode: Gewoon Gaaf! Gewoon Gaaf Kindermethode Gewoon Gaaf! Kindermethode Gewoon Gaaf! Kindermethode Gewoon Gaaf! Kindermethode Gewoon Gaaf! De mascotte: Johnny Joker! Gewoon Gaaf

 

 

 

Vragen?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat deze nieuwe methode vragen bij u oproept. De meest voorkomende vragen hebben we op een rij gezet in dit artikel. U kunt uw vraag uiteraard ook altijd stellen aan uw behandelaar of neem telefonisch of per e-mail contact met ons op.

 

Wij werken graag met u en uw kind aan een gezond en gaaf gebit!

Terug naar boven