0592 - 242429

Achter de schermen: de sterilisatieruimte

14 april 2017

Terwijl u in de wachtkamer zat te wachten heeft u het bekende 'karretje' (genaamd ‘Dental Express’) met daarachter één van onze medewerkers, vast wel eens voorbij zien komen. Deze Dental Express wordt gebruikt voor de sterilisatiewerkzaamheden, een belangrijk en dagelijks terugkerend onderdeel binnen onze praktijk. Tandartsassistentes Reina Knol en Yolanda Olijve vertellen graag meer over de werkzaamheden bij het steriliseren van het instrumentarium.

Wij zijn Reina Knol  en Yolanda Olijve, beide ruim acht jaar werkzaam bij Centrum Mondzorg Rolde. Graag willen wij jullie meer inzicht geven in de werkzaamheden omtrent het steriliseren van het instrumentarium en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

We zijn beide begonnen als sterilisatieassistentes op het moment dat de praktijk aan de Adolph van Ansenlaan 3a werd verbouwd, op dat moment nog zonder enige ervaring op het gebied van tandheelkunde. Dit was best een lastige opgave, maar gaandeweg hebben we onze draai gevonden en de sterilisatie ons eigen gemaakt tot wat het nu is.

 

Als patiënt van onze praktijk heeft u vast weleens in de wachtkamer gezeten en zich afgevraagd waarom wij toch steeds voorbij komen met het karretje, genaamd “Dental Express” en bij alle kamers een stop maken, iets bij een kastje rommelen en vervolgens weer vertrekken naar de volgende kamer. De toelichting luidt als volgt; in deze Dental Express wordt al het schone materiaal vanuit de sterilisatie naar de behandelkamer(s) gebracht. De kastjes buiten de behandelkamers hebben twee deuren: één in de behandelkamer en één aan de buitenkant, aan de gangzijde. Wij plaatsen schoon instrumentarium in het kastje, waarna de behandelaar/assistente dit vervolgens eenvoudig in de behandelkamer uit het kastje kan pakken om te gebruiken. Na de ‘schone ronde’ keren we de Express om (de kar bestaat uit twee aparte units binnenin) en beginnen we aan de ‘vuile ronde’: al het materiaal wordt dan via de Express vanuit de behandelkamer naar de sterilisatie gebracht. Op deze manier kan het vuile materiaal nooit in contact komen met het schone materiaal. Vanuit de behandelkamer wordt dit vuile instrumentarium in het kastje geplaatst, wat wij vanuit de gang weer eenvoudig kunnen verzamelen. Zo kunnen we het binnenlopen in behandelkamers tot het minimum beperken.

 

Het zou goed kunnen dat u iemand anders dan wij twee achter de Dental Express aantreft. In acht jaar tijd zijn wij binnen het sterilisatieteam namelijk van twee personen uitgebreid naar acht personen. Inmiddels zijn wij beide na een tandartsassistente-opleiding ook werkzaam als stoelassistente, dit geeft een goede balans tussen de verschillende werkzaamheden binnen de praktijk. Op dagen met een volle bezetting (8 kamers) lopen wij gemiddeld 20 x ons rondje langs alle behandelkamers, om al het instrumentarium te verwerken en aan te vullen.

 

In de sterilisatieruimte hebben wij twee ruime aanrechtbladen. Aan de linkerkant zit het vuile werkblad; hier verwerken we het vuile materiaal vanuit de kamers naar de Miele’s (soort van vaatwassers) toe. Aan de rechterzijde hebben we het schone werkblad, hier worden de behandeltrays in elkaar gezet en het schone instrumentarium vanuit de Miele verwerkt. Deze twee werkbladen worden gescheiden door de twee grote Miele vaatwassers en een grote kast met daarin een autoclaaf en een Dac. De autoclaaf is een machine die materiaal zowel verpakt als onverpakt steriel kan maken, dit gebeurt op 134 graden. De Dac wordt gebruikt om alle hoekstukken (waar de tandarts mee boort) te oliën en te reinigen (ook op 134 graden), deze komen na iedere behandeling vanuit de behandelkamer binnen op de sterilisatieruimte.

De sterilisatieruimte De “Dental Express” De autoclaaf en de Dac De twee Miele’s

 

 

Buiten deze werkzaamheden om verwerken wij ook de binnenkomende goederen, zoals materialen die gebruikt worden bij behandelingen en techniekwerk. Protheses en kroon en brugwerk worden bij ons in de sterilisatie verwerkt in de computer, waarna wij er vervolgens zorg voor dragen dat het bij de juiste behandelaar terecht komt.

 

De werkzaamheden binnen de sterilisatieruimte gebeuren achter de schermen, waardoor u er als patiënt uiteraard niet direct iets van merkt. Toch is het op de juiste wijze steriliseren van het instrumentarium vanwege de huidige strenge kwaliteitseisen een essentieel onderdeel binnen de praktijk. Het vroegtijdig klaarzetten van de juiste materialen voor de behandelaars zorgt er bovendien voor dat zij hun werkzaamheden efficiënt kunnen uitvoeren.

 

Wij hopen dat u door dit artikel wat meer inzicht heeft gekregen in de werkzaamheden omtrent het steriliseren van het instrumentarium en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

Tot ziens bij Centrum Mondzorg Rolde,

 

Reina Knol   en  Yolanda Olijve