0592 - 242429

Gebitsbeschermers voor alle takken van sport

27 september 2016

Bij Centrum Mondzorg Rolde bieden wij de mogelijkheid om een op maat gemaakte gebitsbeschermer te bestellen, hierbij werken wij samen met Tandtechnisch Laboratorium Gerrit van Dijk. In dit artikel vertelt tandarts Suzanne Timmenga wat een gebitsbeschermer is, waarom deze wordt aangeraden bij bepaalde sporten, welke soorten er zijn en hoe een professionele beschermer wordt gemaakt.

Wat is een gebitsbeschermer?

In de volksmond “bitje” genoemd is een op maat gemaakt malletje wat precies past rondom de tanden en kiezen van de bovenkaak. Het dient ter bescherming bij uitoefening van sporten zoals kickboksen, hockey, ijshockey etc. Een gebitsbeschermer is gemaakt van een rubberachtig, siliconenmateriaal, meestal in meerdere lagen uitgevoerd, om de grootste krachten van buitenaf die op het gebit worden uitgeoefend te weerstaan. Er zijn diverse uitvoeringen en kleuren mogelijk. Hij is op maat gemaakt en wordt daardoor als zeer comfortabel ervaren bij het dragen ervan.

 

Waarom een gebitsbeschermer?

Bij diverse sporten zoals hockey, kickboksen, karate, rugby loopt het gebit gevaar. Met name op de hockeyvelden is het aantal ongelukken per jaar met gebitsschade ongeveer 1800. Deze schade is in Amerika al in zo’n 200.000 gevallen voorkomen door het dragen van zo’n beschermer. Gebitsschade is voor een deel wel te herstellen, maar dit is onplezierig, brengt veel extra kosten met zich mee en is soms niet geheel onzichtbaar te herstellen. Bovendien is reparatie niet levenslang.

Om deze reden adviseren inmiddels trainers, coaches, scheidsrechters en spelleiders het dragen van een gebitsbeschermer en bij hockeywedstrijden georganiseerd door de KNHB is het sinds seizoen 2015-2016 zelfs verplicht. Het nemen van de verantwoordelijkheid hierbij is van groot belang, met name bij de ouders van de kinderen, die anders levenslang met de gevolgen moeten omgaan.

 

Welke soorten zijn er?

Elke sport vormt een bepaald risico, maar heeft daarbij een betrouwbare en effectieve oplossing:

  • Sporten met slagen of contact met een groot oppervlak vormen een risico voor het gelaat (handbal, worstelen, waterpolo, basketbal, judo)
  • Sporten waarbij extreem harde slagen het gelaat kunnen raken (karate, rugby, skateboarden, boksen)
  • Sporten waarbij extreem harde en kleine raakvlakken het gelaat kunnen raken (ijshockey, zaalhockey, veldhockey, polo, kickboksen)

Bij Centrum Mondzorg Rolde werken wij met het concept gebitsbeschermer van Playsafe en vervaardigen de gebitsbeschermer met meerdere lagen (ook geschikt voor het wisselende gebit en voor beugels). 

 

Een professionele beschermer: hoe gaat het in zijn werk?

Er worden van uw gebit in de boven- en de onderkaak afdrukken gemaakt, welke in het laboratorium worden gevuld met gips. Zo ontstaan modellen van het gebit waaroverheen de op maat gemaakte beschermer wordt vervaardigd. Qua kleur kan men kiezen uit verschillende mogelijkheden.

 

Men dient de beschermer goed te onderhouden door na gebruik de beschermer goed af te spoelen en droog te bewaren in het meegeleverde doosje. Indien gewenst kunnen we de mondbeschermer voorzien van een naam.

 

 

Gebitsbeschermers: verschillende kleuren Tandarts Suzanne Timmenga

 

 

Meer informatie?

Indien u geïnteresseerd bent in een professionele gebitsbeschermer, kunt u ons bellen voor een afspraak. Wij zullen dan met u bekijken wat voor u het meest geschikt is en wat uw wensen zijn ten aanzien van de beschermer.

 

Download hier de folder van Playsafe mondbescherming.