0592 - 242429

Halitose (slechte adem)

22 november 2016

Hallo, ik ben Dea van Welt. Ik ben 16 jaar mondhygiëniste en momenteel werkzaam bij Centrum Mondzorg Rolde. Door de jaren heen heb ik ervaring opgedaan bij verschillende tandartspraktijken. Ik heb hierbij veel verschillende mensen behandeld met diverse mondgezondheidsproblemen, waaronder ‘foetor ex ore’, ofwel slechte adem (ook wel ‘halitose’ genoemd). Dit is een veelvoorkomend probleem. Als mensen in de praktijk bij mij komen met dit probleem, hebben ze dit meestal zelf niet door, maar zijn ze hierop geattendeerd door mensen in hun omgeving. Het is vaak erg vervelend voor diegene om te weten dat hij/zij een slechte adem heeft. Het geeft een onzeker gevoel, waardoor er weinig over slechte adem wordt gesproken. Dit is jammer, want meestal is een slechte adem goed te behandelen.

 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken, een aantal hiervan zal bij de meeste mensen wel bekend zijn, maar toch is een aantal oorzaken nog vrij onbekend.

 

Voedsel/roken/alcohol

De meest bekende oorzaken zijn het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol en/of roken. Het eten van gekruid voedsel, zoals knoflook, geeft een tijdelijke specifieke geur uit de mond. Door het drinken van alcohol krijg je een droge mond. Een droge mond is een perfecte leefomgeving voor anaërobe bacteriën (dit zijn levende organismen die geen zuurstof nodig hebben om te functioneren). Anaërobe bacteriën zijn de grootste veroorzaker van een slechte adem. Speeksel maakt normaalgesproken de mond schoon en poetst daarmee de meeste bacteriën weg. Wanneer door alcohol drinken de mond droog wordt, kunnen de slechte geur veroorzakende bacteriën ongestoord doorgaan. Ook probeert het lichaam de alcohol af te breken in de maag, hierbij kan een ruikend gas vrijkomen die via de longen en mond naar buiten gaat.

 

Uitdroging van de mond

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie en het slapen met open mond kan een droge mond veroorzaken. Geadviseerd wordt om in het geval van een droge mond genoeg vocht, bij voorkeur water, te drinken en een regelmatige voedselopname te hebben.

 

Lichamelijke oorzaken

Er zijn diverse mogelijke lichamelijke oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld leverziekten een slechte adem veroorzaken, maar ook ontsteking van de keelamandelen, ontsteking van de neus- of voorhoofdsbijholte en/of een onvoldoende afsluiting van de maag. Maar ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam, zoals suikerziekte. Als glucose door insulinetekort slecht kan worden verwerkt kan er een acetonlucht ontstaan. Diabetes kan bovendien een droge mond veroorzaken waardoor er een slechte adem wordt veroorzaakt.

 

Mondhygiëne

Als de mond niet goed gereinigd wordt, blijven er voedselresten en tandplaque achter. Dit kan ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Hierbij komen stoffen en gassen vrij die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Ook door tandbederf, ook wel gaatjes en cariës genoemd, kan een slechte adem worden veroorzaakt. Als de gaatjes worden gevuld, zal de slechte adem verdwijnen.

 

Wat de meeste mensen niet weten is dat de tong ook mee gepoetst moet worden. Op de achterzijde van de tong zitten bacteriën die o.a. een zwavelvormige lucht kunnen veroorzaken, wat weer kan leiden tot een slechte adem. Je kunt de tong poetsen met de handtandenborstel of elektrische tandenborstel. Zet de borstel zo ver als mogelijk achterop de tong en maakt een lepelende beweging naar voren. Zo poets je de tong schoon.

 

 

Folder Slechte adem van het Ivoren Kruis Mondhygiëniste Dea van Welt

 

 

Er zijn ook speciale tongschrapers te koop. Deze kan ik laten zien in de praktijk. Bovendien bestaan er verschillende speciale mondwaters die deze zwavelvormige bacteriën bestrijden. In de praktijk hebben we regelmatig monsters die ik mee kan geven zodat dit, samen met een goede mondhygiëne, een slechte adem kan oplossen. 

 

 

Meer informatie

Wanneer u meer informatie wenst over dit onderwerp, kunt u uiteraard contact opnemen met onze praktijk. Onze medewerkers beantwoorden graag uw vragen.

 

Lees hier de informatiefolder over Slechte adem van het Ivoren Kruis.