0592 - 242429

Witte(re) tanden door middel van tanden bleken

8 februari 2017

Veel mensen hebben tegenwoordig de wens om hun tanden er witter en frisser uit te laten zien. Afhankelijk van de uitgangssituatie zijn er verschillende mogelijkheden om tanden te bleken. In dit artikel vertelt tandarts-implantoloog Ingmar Jager graag meer over deze verschillende opties om uw tanden witter te maken en de voor- en nadelen ervan.

 Kleur van de oorspronkelijke tanden 

Soms zijn er oude verkleurde vullingen of gaatjes aanwezig wat de verkleuring veroorzaakt. Meestal zijn de tanden gaaf en zijn ze wat donkerder van kleur dan de ‘norm’ van tegenwoordig. Tanden hebben van nature een wat gelige kleur. De kleur is individueel bepaald en kan ook per tand wat verschillen. Hoektanden zijn altijd wat donkerder van kleur, omdat deze een dikkere laag tandbeen (dentine) hebben, wat de kleur aan de tand geeft. Dit is de laag die direct onder de glazuurkap van de tand zit (zie de afbeelding hiernaast). 

 

Ik wil graag mijn tanden laten bleken, kan dat?

Als u uw tanden wilt laten bleken, zal de tandarts of mondhygiënist eerst beoordelen of de situatie geschikt is. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een glazuurafwijking of tanderosie, dan is een bleekbehandeling niet geschikt, maar moeten er andere tandheelkundige behandeling plaatsvinden.

 

Vullingen en kronen zullen niet meebleken bij een bleekbehandeling. Vaak is het daarom nodig om bestaande vullingen of kronen aan te passen of te vernieuwen na een bleekbehandeling voor een mooier eindresultaat. Uw tandarts kan dit van tevoren met u bekijken.

 

Tanden bleken: thuis, bij een schoonheidssalon of bij een tandarts?

Op internet zijn verschillende doe-het-zelf middeltjes/trucjes te vinden om uw tanden zelf vanuit huis witter te maken. Ook bieden sommige schoonheidssalons of zogenaamde 'bleek' klinieken bleekbehandelingen aan. Toch wordt dit sterk afgeraden. Als er onzorgvuldig wordt gehandeld, kan er namelijk vervelende schade worden aangebracht aan het gebit.

 

De tandarts kan beoordelen of een bleekbehandeling veilig kan worden toegepast. Goedwerkende producten zijn in Nederland niet verkrijgbaar via internet of in winkels. Deze mogen uitsluitend worden toegepast en verkocht door tandartsen aan personen vanaf 18 jaar. Het is dan ook aan te raden om contact op te nemen met een professionele tandarts wanneer u uw tanden wilt (laten) bleken. Hij/zij kan u bovendien informeren over de werkwijze van het product en eventuele voor- en nadelen.

 

Typen bleekbehandeling bij Centrum Mondzorg Rolde

In onze praktijk passen we drie typen professionele bleekbehandeling toe, deze worden hieronder verder toegelicht. De tandarts bekijkt graag samen met u welke methode voor u het meest geschikt is.

 

Methode 1: Individueel vervaardigde bleekmallen

Er zijn diverse methoden om tanden witter te maken. De ‘gouden standaard’ is via het vervaardigen van op maat gemaakte bleekmallen door de tandarts. Er worden gebitsafdrukken gemaakt en hierop maakt de tandtechnieker plastic mallen (met een uitsparing voor bleekgel) die gevuld met de blekende gel (opalescence 10% carbamide perioxide) over de tanden wordt geplaatst. Deze mallen worden doorgaans ’s nachts gedragen voor 6 tot 8 uren.

 

Deze methode wordt al vele jaren toegepast en is bij normaal gebruik veilig voor het gebit. Na 4-6 keer is het blekende effect bereikt. Het resultaat is vrij blijvend, echter moet het na 6 tot 12 maanden een nacht herhaald worden om de kleur bij te houden. Tanden gaan toch altijd weer iets terug naar de eigen kleur.

 

Door de individuele vervaardiging van de mallen, is de methode vrij kostbaar. Het is de meest effectieve methode. In totaal voor beide kaken geldt de onderstaande begroting:

 

E97 € 62,50 (lager dan NZa tarief*)
E97 € 62,50
Techniekkosten € 80,-
Bleekmateriaal    € 40,-
  € 245,- ex btw
BTW  € 51,45
Totaal € 295,45

 

Bekijk hier de NZa tarieven 2017 

 

Methode 2: Bleekstrips Sheer White!

Een nieuw bleeksysteem waarbij het gebruik van individuele mallen niet meer nodig is om professioneel tanden te bleken. Hierdoor verbetert het comfort van kortere procedures de bleekervaring van patiënten. Het product is ontwikkeld door de CAO Group, een wereldwijd toonaangevend high-tech bedrijf op het gebied van innovatieve tandheelkunde. Sheer White! is één van de meest geavanceerde tandenbleekproducten op de markt.


Het is een bleeksysteem voor thuis dat onder toezicht van een professional wordt gebruikt. De unieke flexibele strip strekt zich uit en vormt zich naar de tanden. De strip blijft stevig op de plaats, zonder te verschuiven of uiteindelijk kleverig residu achter te laten. Binnen 15 tot 20 minuten is de strip vrijwel onzichtbaar en dicht deze de gel op de elementen af, zodat er geen lekkage ontstaat. Sheer White! is sneller te appliceren en is effectiever dan de algemeen verkrijgbare bleekstrips. Daarnaast veroorzaakt Sheer White! minder gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees dan bleekmaterialen die waterstofperoxide bevatten. De strip behandelt de volledige glimlach en dient voor een goed resultaat slechts 1 tot 2 uur gedragen te worden. Bij een draagtijd van 6 uur zijn de resultaten optimaal. 

 

Klik hier voor een YouTube instructievideo van Bleekstrips Sheer White.

 

Begroting:

E97 € 25,- (lager tarief, omdat geen afdrukken worden gemaakt)
Materiaal € 40,-
  € 65,- ex btw
BTW € 13,65
Totaal € 78,65

 

 

Lagen van een tand Methode 1: gel wordt in de bleekmal aangebracht Methode 2: bleekstrips Sheer White! Methode 3: Clever Cool, tooth whitening pen Tandarts-implantoloog Ingmar Jager

 

 

Methode 3: Clever Cool, tooth whitening pen

In een aantal gevallen zijn de hiervoor genoemde methodes niet handig en hebben we een alternatief. Wil je één of enkele tanden bleken of meer controle hebben over de kleurverandering, dan kan het beter zijn om de ‘bleekstift’ te gebruiken. Ook wanneer de tanden niet mooi recht staan, kun je makkelijker bleken met deze methode.

 

Dit systeem heet ‘Clever Cool’. Het is een ‘tooth whitening pen’, waarmee je de tanden met een soort kwastje voorziet van een laagje blekende gel. Met een speciale houder hou je de wangen en lippen aan de kant en kun je de gel aanbrengen. Deze moet minimaal 15 minuten inwerken, waarna de mond gespoeld kan worden. Dit moet gedurende 7-14 dagen herhaald worden voor een goed effect. Na het bleken een aantal uren niet eten en drinken. Dus idealiter eind van de dag: poetsen, bleken en slapen.

 

Klik hier voor een YouTube instructievideo van Clever Cool tooth whitening pen.

 

Begroting:

E97 € 25,- (lager tarief, omdat geen afdrukken worden gemaakt)
Materiaal € 40,-
  € 65,-
BTW € 13,65
Totaal € 78,65

 

 


 

Bleken in één uur?

Bovenstaande methoden zijn allemaal vormen van 'thuisbleken'. Daarnaast is er een methode waarbij in de behandelstoel gel wordt aangebracht op de tanden, wat met een blauwe lamp wordt geactiveerd. Het bleken is dan in één uur klaar. Deze methode passen wij niet toe in onze praktijk. De methode kost veel tijd en is daarom kostbaar om uit te voeren, maar de belangrijkste reden is dat deze methode soms nabezwaren en gevoelige tanden geeft, waardoor we er niet enthousiast over zijn.

 

Meer informatie

Wanneer u meer informatie wenst over het bleken van uw tanden, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. We bekijken graag samen met u de verschillende opties zodat u een functioneel en fraai gebit heeft waar u blij mee bent!