0592 - 242429

Tips tegen tandartsangst

20 juni 2017

In onze praktijk zien we het veel: tandartsangst. Al bij de gedachte aan het tandartsbezoek dat volgende week gepland staat, krijgen veel mensen een naar gevoel. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders bang is voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo angstig, dat ze het tandartsbezoek helemaal achterwege laten (bron). Het niet bezoeken van de tandarts kan op termijn problemen opleveren voor het gebit en het tandvlees, waarna de drempel om naar de tandarts te gaan vaak nog groter wordt. Gelukkig is er wel degelijk iets aan deze angst te doen!

Waar komt de angst vandaan en wat kunt u eraan doen?

De angst wordt vaak veroorzaakt door negatieve ervaringen in het verleden. Daarnaast spelen schaamte, onwetendheid, de angst om geen controle te hebben of angst voor pijn in veel gevallen een grote rol. In tegenstelling tot vroeger zijn tandartsen tegenwoordig veel meer opgeleid om zich in de patiënt te verplaatsen. Een angsttandarts biedt speciale begeleiding bij tandartsangst. Echter is in veel gevallen een afspraak met een specifieke angsttandarts niet nodig. Als u tijdens of voorafgaand aan uw afspraak aangeeft de controle of behandeling spannend te vinden, zal de behandelaar altijd zijn best doen om u op uw gemak te stellen. Bij goede uitleg door de behandelaar over wat hij of zij gaat doen en waarom, is bij veel patiënten al een groot deel van de stress verdwenen.

 

Ook de behandelaars bij Centrum Mondzorg Rolde hebben ervaring met patiënten die angstig zijn voor de tandarts. Wanneer u dit van te voren aangeeft, zullen zij hun best doen om het bezoek voor uw zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld door het geven van extra uitleg of tips om te ontspannen. Wanneer u echt ontzettend angstig bent, raden wij u aan om contact op te nemen met een specifieke angsttandarts. Specifieke angstbegeleiding bieden wij niet meer aan in onze praktijk.

 

Tips voor tandartsangst

Graag geven wij een aantal tips om het tandartsbezoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

 

Voorafgaand aan het bezoek

Geef van te voren of tijdens de afspraak aan dat u angstig bent. U hoeft zich er absoluut niet voor te schamen, een kwart van de Nederlanders is immers bang voor de tandarts! Als u aangeeft dat u het fijn vindt dat de tandarts vertelt wat hij/zij gaat doen, dan kan hij/zij hier rekening mee houden. Eventueel kan de assistent(e) iets meer tijd inplannen voor de afspraak.

 

Tijdens het bezoek

  • Zorg dat u ruim op tijd arriveert, zodat u geen stress heeft over het wel of niet op tijd komen en u eventueel nog even rustig uw tanden kunt poetsen of naar het toilet kunt gaan.

  • In de wachtkamer liggen allerlei tijdschriften die u kunt lezen, een bekend tijdschrift kan een vertrouwd gevoel geven. U kunt uiteraard ook zelf iets meenemen om te lezen of gebruikmaken van het gratis wifi netwerk in onze praktijk.

  • Als u dat fijn vindt kunt u iemand meenemen die u gezelschap houdt. Diegene kan tijdens uw afspraak een kopje koffie of thee drinken in de wachtkamer, maar kan uiteraard ook met u meegaan naar de behandelkamer. 

  • Als u ontspannen wordt van muziek kunt u ook prima uw eigen muziek en oordopjes of koptelefoon meenemen. Dit kan ook tijdens de controle of behandeling erg ontspannend zijn (mits u de behandelaar nog wel kunt verstaan uiteraard). In de behandelkamers staat standaard de radio zachtjes aan, mocht u dit fijn vinden, kunt u de behandelaar verzoeken om de radio iets harder te zetten.

  • Vindt u het angstig om geen controle te hebben tijdens de behandeling? Spreek dan een teken af waarmee u kunt aangeven dat de tandarts even moet stoppen met de controle of behandeling (een stopwoord is wat lastig, dus beter is bijvoorbeeld het opsteken van uw hand). Zo behoudt u zelf de controle.
  • Vraag de tandarts of mondhygiëniste eventueel om uitleg te geven over wat hij/zij gaat doen. Tijdens de behandeling meekijken met een spiegel is ook mogelijk.
  • Als u angstig bent voor pijn, kunt u uiteraard altijd vragen om een verdoving. Ook een voorverdoving middels een zalf of spray is mogelijk (om de verdoving te verdoven).

 

Klik met de behandelaar

Zoek naar een behandelaar waar u zich fijn bij voelt. Ondanks dat alle medewerkers goed zijn opgeleid, kan er met de ene tandarts of mondhygiëniste wel een klik zijn en met de andere minder. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, wanneer dit niet het geval is, zoeken wij graag samen met u naar een andere behandelaar. Het voordeel van een grote praktijk is dat het vaak geen probleem is om te wisselen van behandelaar. Wel vragen sommige klachten bepaalde expertises, waardoor u mogelijk niet bij iedere medewerker terecht kunt.

Wanneer u aangeeft angstig te zijn, zullen wij hier uiteraard zo goed mogelijk rekening mee houden Lees een tijdschrift in de wachtkamer of maak gebruik van het gratis wifi netwerk Onze medewerkers geven u graag wat extra uitleg wanneer u dat fijn vindt

 

 

Tot slot: angst bij kinderen

Om angst bij kinderen te voorkomen raden wij aan om al op zeer jonge leeftijd (vanaf het doorbreken van het eerste tandje) met uw zoon/dochter naar de tandarts te gaan. Wanneer u als ouder erg angstig bent, is het wellicht een idee om iemand anders (bijvoorbeeld uw echtgenoot of opa of oma) met uw kind naar de tandarts te laten gaan, zodat uw kind niet ‘leert’ om angstig voor de tandarts te zijn. Doe geen valse beloften, bijvoorbeeld dat een tandartsbezoek ‘hartstikke leuk’ is, maar geef aan dat het erbij hoort en beloon uw kind achteraf als hij of zij zich groot heeft gehouden. Zeg liever ook niet "het doet geen pijn", soms kan een behandeling namelijk wel gevoelig zijn, maar kan het kind dat met wat begeleiding/uitleg prima handelen.

 

Narcose

Een enkele keer krijgen wij de vraag of wij ook patiënten onder narcose behandelen. Dit doen wij in onze praktijk niet. De reden hiervoor is dat de angst hierdoor niet verminderd en mogelijk zelfs verergert, terwijl er goede en succesvolle opties zijn om de angst aan te pakken. In uiterste gevallen verwijzen wij door een ziekenhuis die behandelingen onder narcose uitvoert (zoals het Wilhelmina Ziekenhuis Assen).

 

Meer informatie?

Hopelijk zorgen deze tips voor een meer ontspannen tandartsbezoek. Het belangrijkste is dat u zich niet hoeft te schamen voor het feit dat u bang bent voor de tandarts en dat wij er in onze praktijk dagelijks mee te maken krijgen. Met het lezen van dit artikel heeft u mogelijk al een grote stap gezet.

 

Mocht u meer informatie wensen, dan kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen via 0592-242429. U bent van harte welkom in onze praktijk!

 

Kijk voor meer informatie ook op de website van Alles over het gebit.