0592 - 242429

Verdovingstechnieken en de nieuwe QuickSleeper

17 april 2018

In onze tandartspraktijk worden verdovingen gegeven door tandartsen en mondhygiënisten. Veel behandelingen kunnen prima zonder een verdoving, zoals een vulling. Soms kan het wel gevoelig of pijnlijk zijn tijdens het boren en dan is het fijn als het verdoofd wordt. Bepaalde behandelingen, zoals het trekken van een tand of kies, zullen in principe altijd onder verdoving uitgevoerd worden.

 

In dit artikel vertelt tandarts-implantoloog en praktijkhouder Ingmar Jager over de verschillende verdovingstechnieken. Ook de nieuwe methode, de QuickSleeper komt aan bod.

Verschillende technieken

De traditionele verdovingstechniek is in de loop van de jaren verbeterd door bijvoorbeeld dunnere naalden, waardoor de prik minder pijnlijk is. Daarnaast zijn er drie soorten technieken qua verdoving die we toepassen:

  • Geleidingsverdoving:  deze wordt in de onderkaak toegepast als de achterste kiezen of een halve tandboog behandeld moet worden. De verdoving wordt achterin de kaak gezet en de verdovingsvloeistof wordt aangebracht op de plek waar de hoofdkaakzenuw (nervus mandibularis) de onderkaak in gaat. Vervolgens is hele verzorgingsgebied van de zenuw achter dat punt verdoofd. Het gaat dan om alle tanden en kiezen + het gevoel van de onderlip en kinpunt aan één zijde. Vergelijk het met een ruggenprik. De verdoving is soms wat lastiger te plaatsen en zit soms niet in één keer. Meestal is deze werkzaam na 5 minuten en kan het tot wel 6 uren aanhouden. Omdat de behandeling veel korter duurt, wordt dit als een nadeel gezien.
  • Infiltratieverdoving: op plekken waar het kaakbot naast de tand of kies vrij dun is, kan deze verdoving worden toegepast. Een prikje in het diepe punt van de wangplooi, vlak naast de te behandelen tand of kies. Deze verdoving wordt het meest toegepast bij tanden in boven en onderkaak en voor alle kiezen in de bovenkaak. Ook als het tandvlees aan de binnenzijde verdoofd moet worden (bijvoorbeeld bij het trekken van de kies), wordt deze verdoving toegepast. Op bepaalde plekken, zoals het verhemelte, kan dit pijnlijk zijn. De infiltratieverdoving werkt meestal zo’n 1-2 uren.
  • Intraligamentaire verdoving: als 1 kies behandeld moet worden, wordt soms gekozen voor de intraligamentaire verdoving waarbij onder lichte druk verdovingsvloeistof direct rond de kies wordt aangebracht op 4 hoeken van de kies. Meestal is dit nagenoeg pijnloos en wordt het als een prettig alternatief ervaren voor bijvoorbeeld de geleidingsverdoving in de onderkaak. Intraligamentaire verdoving is niet bij alle kiezen geschikt, er moet een gezond fundament     zijn (niet ontstoken). Het werkt snel en het is ook relatief snel uitgewerkt na de behandeling. Bijkomend voordeel is dat u geen dove lip krijgt.

 

Nieuwe methode: QuickSleeper: Nagenoeg pijnloze verdoving die altijd werkt.

Een nieuwe methode die in Nederland nog maar door 70 tandartspraktijken wordt toegepast (2017), is de verdoving met de QuickSleeper. Een computergestuurde verdoving die direct in het kaakbot wordt aangebracht. Dit heet intraossale verdoving (in het bot). Het klinkt enger dan het is: bot is in principe gevoelloos buiten de hoofdzenuwbanen. Eerst wordt met een speciaal ultradun naaldje een voorverdoving aangebracht. Wij als tandartsen van Centrum Mondzorg Rolde hebben de techniek op elkaar geoefend tijdens de cursus en we kunnen uit ervaring vertellen dat het nauwelijks merkbaar is. Vervolgens wordt met dit naaldje een piepklein gaatje geboord door de harde buitenlaag van het bot en kan de verdoving druppelsgewijs in de binnenzijde van het kaakbot worden aangebracht. Het komt dan direct in het gebied rond de tandwortels terecht, waardoor de kiezen onmiddellijk verdoofd zijn. Daarbij is het ook niet meer nodig om de vervelende prik aan de binnenzijde te geven, omdat de verdovingsvloeistof zich ook naar dit gebied verspreid.

 

Een verdoving met de QuickSleeper werkt meestal 30-60 minuten, soms is het bij lange behandelingen nodig om bij te verdoven. Het zetten van de verdoving duurt met de QuickSleeper aanzienlijk langer, maar werkt vervolgens direct. Je hoeft hierbij dus niet meer te wachten tot de verdoving ingewerkt is.

 

Voordelen van de QuickSleeper voor de tandarts en patiënt:

  •  mislukt niet, werkt onmiddellijk
  •  nagenoeg pijnloos
  •  werkt altijd
  •  geen verdoofd gevoel van lip of tong
  •  geen risico op lipbijten

Toepassing van de QuickSleeper De QuickSleeper

 

 

Is de QuickSleeper ook geschikt voor kinderen?

Bij kinderen is het zeker ook mogelijk, maar het ‘nadeel’ is dat het iets langer duurt voordat de verdoving is aangebracht en dat het kind wel heel rustig moet kunnen liggen. Een normale verdoving kan sneller worden aangebracht als het moet. Dit is wellicht pijnlijker, maar duurt maar heel eventjes. Afhankelijk van de omstandigheden en de coöperatie van het kind, kan worden bekeken welke methode het meest geschikt is.

 

Waarom gebruikt nog niet iedere praktijk deze methode?

De reden dat het nog niet veel in Nederland wordt toegepast is omdat het een kostbare investering is voor de tandarts (of praktijk) en er geen toeslag of tarief voor berekend kan worden naast het gewone verdovingstarief. Dit maakt dat het een investering is die zich niet direct terugverdiend. Economisch gezien wordt er vaak een rem gezet op innoverende technieken, omdat het niet betaalbaar is. Wij vinden deze investering toch de moeite waard omdat het veel gemak en comfort biedt in bepaalde gevallen en wij voorop willen lopen met innovaties en nieuwe technieken.

 

Meer informatie

Indien u geïnteresseerd bent in toepassing van de QuickSleeper, kunt u uiteraard bij uw behandelaar informeren of deze bij uw behandeling geschikt is.